Tudástár -ismeretterjesztő, felvilgosító cikkek

Alapozó terápia

Az Alapozó Terápia Elméleti hátterének alapjait Delacato módszere adta, melyet Magyarországon Kulcsár Mihályné fejlesztő pedagógus használt óvodás korú gyerek fejlesztésére. Dr. Marton Dévényi Éva ideggyógyász is megismerkedett ezzel a módszerrel, s munkatársaival tovább elemezve, továbbfejlesztve kidolgozta az Alapozó Terápiát.

 

Alapozó Terápia

 Az Alapozó Terápia egy mozgásos-érzékszervi típusú, idegrendszert fejlesztő módszer, amely igen hatékony a fejlődésükben elmaradt, gyenge alapkészségű gyerekek esetében. Az Alapozó Terápia egy komplex idegrendszer fejlesztő terápia, melynek során a gyermekeknél újra beindul az agy fejlődése, ami által igen magas fokú mozgásügyességig jut el, illetve a beszéd, olvasás, írás is jelentős mértékben fejlődik. A terápia az idő, tér, emlékezet, hallás- és beszédészlelés fejlesztésével válik teljessé.

 

Az Alapozó Terápia tulajdonképpen folyamatosan ingerekkel látja el az idegrendszert, melynek eredményeként fejlődés tapasztalható az alapvető funkciók, s az ezekre ráépülő, magasabb rendű funkció, mint pl. a beszéd, az olvasás és az írás terén.

 

A módszer hatékonyan alkalmazható:

  • megkésett-és/vagy hibás beszédfejlődésű,
  • iskolaéretlenség
  • diszlexia (olvasási zavar),
  • diszgráfia (írászavar),
  • figyelemzavaros hiperaktivitás,
  • tanulási akadályozottság (enyhe értelmi fogyatékosság)

esetén.

 

Alapozó Terápia és szeretet

Az Alapozó Terápia módszerének alkalmazása nem egyszerű mozgásgyakorlatok ismételgetése. A terápia tulajdonképpen egy a gyermek és a terapeuta között kialakuló elfogadó szeretetkapcsolatban végbemenő fejlődési-nevelési folyamat. A módszer hatását a terapeuta vagy fejlesztő személyisége erősíti. Az Alapozó Terápiát végző szakember Meghatározza a szükséges fejlesztési területeket, a terápia felépítését, és a gyermek személyiségének megfelelően vezeti végig őt a fejlődés folyamán.

Az Alapozó fejlesztés vagy terápia a beszéd és mozgásproblémás gyerekeken, valamint az olvasásproblémásokon és az írás alaki részével küzködőkön segít elsősorban, 5-16 éves korig.

 

Alapozó Fejlesztés Nyíregyházán

Az Alapozó Fejlesztés Nyíregyházán is elérhető! Olvasson többet az induló nyíregyházi Alapozó Fejlesztésről: nyíregyházi alapozó fejlesztés.

 

0saves
Ha tetszett, amit olvastál, kattints a megosztó gombokra, hagyj üzenetet vagy iratkozz fel RSS feedre, hogy saját Readeredben olvashasd híreinket.

Lajtorja

A nyíregyházi Lajtorja Pszichológiai és Fejlesztő Stúdióban gyerekek és felnőttek kapnak segítséget képzett pszichológusoktól, fejlesztő pedagógusoktól, logopédusoktól ahhoz, hogy teljesebb életet élhessenek. Támogatjuk őket különleges élethelyzetekben (párkapcsolati gond, várandósság, szülés, tanulási nehézségekkel küzdő gyermek, súlyos betegségből való gyógyulás), és hogy jobban megállják helyüket a munkahelyi életben (stresszklinika, coaching, anyaság és karrier)

Hagyj nekünk üzenetet!
Read previous post:
Allergia kezelés

Egy forradalmian új allergia kezelés - néhány óra, és örökre búcsú inthető az allergiának! Legyen az szénanátha, asztma, parlagfű allergia,...

Close