Tudástár -ismeretterjesztő, felvilgosító cikkek

Gyermeki szorongás

A szorongás a személy által érzékelt fenyegetésre adott normális válaszreakció. A szorongást akkor tekintjük a normálistól eltérőnek, ha olyan helyzetekben fordul elő, amelyeket az emberek többsége könnyedén megold.

 

A szorongás fajtái

A szorongás, mint probléma nagyon szerteágazó. Akkor vezet problémákhoz, ha a tünetei ok nélkül, vagy fenyegetést nem jelentő események hatására következnek be.

A szorongás gyermekek esetében is jelentkezhet önállóan, vagy mint egy másik probléma részeként.

 

·         Általános szorongás

Irreális vagy eltúlzott szorongást, aggodalmat érez a gyermek az életében bekövetkezett esemény(ek) hatására, és legalább 3 hónapig fennáll.

 

·         Generalizált szorongás

Olyan, nem speciális szorongásos állapot, mely folyamatosan jelen van, a gyermek életének szinte minden mozzanatát befolyásolja.

 

·         Pánik

Egy vészhelyzetnek ítélt szituációra adott hirtelen reakció, mely félelmi és szorongási epizódokkal jár.

 

·         Poszttraumás stressz szindróma (PTSD)

Jellegzetes és tartós tünetekkel járó betegség, mely során egy életet veszélyeztető helyzet átélését követően a szervezet nem képes a normális működésre visszaállni. Legtöbbször balesetek, erőszak, nemi erőszak után megjelenő tünet együttes.

 

·         Fóbia

Irracionális félelem tárgytól, állattól, helytől, személytől. Ilyenek az agorafóbiák, azaz a tértől való félelmek: tériszony, klausztrofóbia a zárt tértől, stb. A szociális fóbiák a társadalmi érintkezéstől való félelmek: pl. félelem a nyilvános beszédtől. Speciális fóbiák esetében irreális félelem állatoktól, természetben előforduló eseményektől: sötétség, mennydörgés, betegség, stb.

 

·         Kényszer

Akaratunk ellenére rendszeresen gondolatok, képek „törnek be” a tudatunkba, melyektől képtelenek vagyunk szabadulni. Ez a kényszeres gondolkodás. Illetve valamilyen cselekvéssort kell újra és újra végrehajtanunk, melyet nem akarunk, de mégis tennünk kell.

 

Amit a szülő tapasztal

A tapasztalatok szerint a lány gyermekeknél gyakrabban jelentkezik a szorongás bármelyik formája. Felmerül a kérdés, hogy ez azért van így, mert a lányoktól és a fiúktól mást vár a társadalom, vagy valóban ezek a tények? A lányoktól elvárt női szerepek (biztonság, otthon), a fiúktól elvárt férfi szerepek (védelem, küzdelem, az anyagi biztonság megteremtése) könnyen okozhatnak konfliktusokat a gyermekben.

Gyakran a fiúk a szorongást igyekeznek túlkompenzálni (vagányság, harsányság), ezért nem mindig veszi észre a szülő, hogy a gyermeke valójában szorong, mivel külsőleg „vagánynak” néz ki, és ezzel látszólag teljesíti a társadalmi elvárásokat. Véleményem szerint viszont sokkal több fiúgyermekre jellemző a szorongás, mint ahogy azt eddig gondoltuk.

A szorongások típusai miatt a tünetek nem egyforma mértékben és ideig állnak fenn.

 

A szorongásos gyermek

A szorongásos gyermekről általánosságban elmondható:

 • A gyermek nem azt nyújtja az iskolában, ami tőle elvárható lenne, bár jóval többet tud.
 • Gyakran fáradékony, nyűgös, befelé fordul, szomorú.
 • Alvás zavarok lépnek föl (nem tud elaludni, éjszaka felébred, „jár az agya”.)
 • A számára félelmetes helyzetekben megfutamodik (nem megy be dolgozatokra, lóg az iskolából, nem jár haza, csavarog, stb.)
 • Gyakran képes „lebetegíteni magát” bizonyos fajta megmérettetést jelentő helyzetek előtt (fejfájás, láz, hasmenés, stb.)
 • Ingerlékeny, sértődékeny, könnyen „bevágja a durcát”.
 • Semmi sem jó neki, pesszimista.

 

Amiről a gyermek beszámol

 1. Betegnek érzi magát.
 2. Leblokkol a számonkérések során.
 3. Kritikus helyzetekben:
 • görcsöl,
 • heves szívdobogása van,
 • fáj a feje
 • izzad,
 • remeg,
 • émelyeg, hányingere van,
 • szédül, akár el is ájul,
 • gyakran jár WC-re

 

Mit tehet a szülő, ha a gyermeke szorong?

Mielőtt kétségbe esne gyermeke problémái miatt, érdemes jobban megvizsgálni a helyzetet és a körülményeket.

 • Olyan dolog miatt szorong a gyermeke, amitől más gyermek is szokott?
 • Történt vele valami a múltban (nevetségessé vált a többiek előtt az órán, és ennek már jó ideje), és emiatt még most is retteg, aggodalmaskodik a felelések miatt?
 • A szorongása egyre több helyzetben jelentkezik?

Amennyiben a gyermek félelmei túlzóak, nem megalapozottak, vagy olyanok, amelyeket a legtöbb gyermek az ő korában hasonló helyzetekben már meg tud oldani, miközben ő erre nem képes, emellett szorongása hosszabb ideje fennáll (legalább 3 hónap), akkor komolyan foglakozni kell a problémával.

Arra is figyeljünk, hogy mekkora jelentőséget tulajdonítunk gyermekünk félelmének? A gyermeket az előtte lévő feladat megoldásában jelentősen hátráltathatjuk, ha a problémát túlságosan felnagyítjuk előtte. Ugyanakkor a helyzet elbagatellizálása sem válik előnyére. A legjobb először együtt megbeszélni a helyzetet.

 

Induló szorongás csoportok Nyíregyházán

 

0saves
Ha tetszett, amit olvastál, kattints a megosztó gombokra, hagyj üzenetet vagy iratkozz fel RSS feedre, hogy saját Readeredben olvashasd híreinket.

Lajtorja

A nyíregyházi Lajtorja Pszichológiai és Fejlesztő Stúdióban gyerekek és felnőttek kapnak segítséget képzett pszichológusoktól, fejlesztő pedagógusoktól, logopédusoktól ahhoz, hogy teljesebb életet élhessenek. Támogatjuk őket különleges élethelyzetekben (párkapcsolati gond, várandósság, szülés, tanulási nehézségekkel küzdő gyermek, súlyos betegségből való gyógyulás), és hogy jobban megállják helyüket a munkahelyi életben (stresszklinika, coaching, anyaság és karrier)

Hagyj nekünk üzenetet!
Read previous post:
Hiperaktivitás, figyelemzavar

Gyerekeink közül sokan óvodás vagy iskolás korban impulzívan, olykor agresszívan, figyelmetlenül viselkednek környezetükkel, vagy saját magukkal szemben. Jóllehet saját maguk...

Close