Tudástár -ismeretterjesztő, felvilgosító cikkek

Mediáció

0
Mediáció

 

A mediáció napjaink egyik leghatékonyabb vitamegoldó módszere azoknak, akik vitás ügyeiket gyorsan, a nyilvánosságot kizárva és költségkímélően szeretnék megoldani.

 

A mediáció olyan vitamegoldó, konfliktuselrendező módszer, ahol a szemben álló felek egy harmadik, semleges személlyel (a mediátorral) találkoznak, aki a megbeszélés során a kölcsönös megegyezés irányába vezeti őket. A mediátor a probléma megoldásához különböző pszichológiai és kommunikációs technikákat alkalmaz, illetve olyan közös pontokat keres és talál, melyek mentén az ellentétes érdekű felek álláspontja közelíthető, végül pedig konszenzusra juttatható.

 

A mediátornak alap esetben nincs döntési jogköre, nem tesz javaslatokat, a megoldást nem neki kell megtalálnia. Feladata kizárólag a közvetítés, és a felek céljainak közös mederbe terelése, az érzelmek háttérbe szorítása a valódi érdekekkel szemben. Segítségével ők maguk jutnak el a megegyezéshez.

 

Kinek lehet szüksége mediációra?

Mindenkinek, aki vitás ügyeit gyorsan, a nyilvánosságot kizárva és költségkímélően szeretné megoldani.

 

I. Gyors

Mediációval a vitás kérdések lényegesen hamarabb lezárhatók. A tapasztalat szerint azonban a nézeteltérések néhány alkalom után rendeződnek, sőt; gyakran elég ehhez egyetlen megbeszélés is.

 

II. Költségkímélő

A mediációs folyamat költségei eltörpülnek egy pereskedés kiadásai mellett, hiszen előbbinél nem kell pl. ügyvédi munkadíjat, szakértői díjat, illetéket fizetni.

 

III. Diszkrét

Mediáció segítségével a probléma „házon belül marad”, hiszen egy harmadik fél bevonásával is a lehető legszűkebb körre korlátozza a vitás ügyről tudó, s abban részt vevő személyek számát (a mediátort titoktartási kötelezettség terheli). Bírósági tárgyalás esetén az eljárás nyilvános, azon bárki részt vehet, s így elkerülhetetlen, hogy számos olyan hír is napvilágot lásson, amelyet a vitázó felek mindenképpen szeretnének elkerülni.

 

IV. Nincs formai kötöttség

A mediációs eljárás helyszínét és időpontját a mediátor közreműködésével egyeztetik a felek, az eljárás során a mediátor csak segít az azonos érdekek megtalálásában, a felek céljainak közös mederbe terelésében.

 

V. Nincs hosszan lekötött pénzeszköz, tartós bizonytalanság

A mediáció – rövidsége miatt – egyik fél pénzeszközeit sem köti le, nincs tartós bizonytalanság. Míg az esetlegesen hosszúra nyúló bírósági eljárás alatt az alperes többségében kénytelen pénzét érintetlenül hagyni.

 

VI. Önkéntes

A mediáción a szembenálló felek saját akaratukból vesznek részt, és érdekük fűződik a probléma mielőbbi megoldásához. Ezzel szemben a bírósági tárgyalás során az alperesnek sokszor célja a per befejezésének hátráltatása.

 

VII. Elégedett felek, eredményes megoldás

Sikeres mediáció esetén mindkét fél elégedett az egyezséggel, annak részleteivel, míg peres eljárás végén előfordulhat, hogy az al- és felperes egyaránt elégedetlen lesz a bíróság által meghozott ítélettel. Emellett a mediációval rendezett konfliktusok estében sokkal biztosabb, hogy mindkét fél betartja a létrejött egyezséget.

 

Nyíregyházi mediáció

 

Mediátor

Lévai Ágnes Melinda, pszichológus, családterapeuta, mediátor-konfliktuskezelő. A Lajtorja mediátor szakemberéről többet olvashat az alábbi linkre kattintva: Lévai Ágnes Melinda

 

Jelentkezés

  • Emailben: info KUKAC lajtorjastudio PONT hu
  • Telefonon: +36/20/2985399

 

Mediáció olvasnivalók

További információ a módszerről, magáról a problémáról, a csoport menetéről, elméleti hátteréről:

 

0saves
Ha tetszett, amit olvastál, kattints a megosztó gombokra, hagyj üzenetet vagy iratkozz fel RSS feedre, hogy saját Readeredben olvashasd híreinket.

Lajtorja

A nyíregyházi Lajtorja Pszichológiai és Fejlesztő Stúdióban gyerekek és felnőttek kapnak segítséget képzett pszichológusoktól, fejlesztő pedagógusoktól, logopédusoktól ahhoz, hogy teljesebb életet élhessenek. Támogatjuk őket különleges élethelyzetekben (párkapcsolati gond, várandósság, szülés, tanulási nehézségekkel küzdő gyermek, súlyos betegségből való gyógyulás), és hogy jobban megállják helyüket a munkahelyi életben (stresszklinika, coaching, anyaság és karrier)

Hagyj nekünk üzenetet!
Read previous post:
Pszichodráma

A pszichodráma alkalom arra, hogy életünk lehetőségeivel biztonságos, támogató közegben vessünk számot. Hogy minden kockázat nélkül kipróbáljuk, ami még történhet...

Close