Gyermek pszichodráma csoport indul hamarosan

Legkésőbb októberi kezdéssel Noszkó Niki pszichológus, gyermek pszichodráma asszisztens vezetésével gyermek pszichodráma csoportot indítunk.
A csoportindulással kapcsolatos részletekről valamint a csoportról rövid összefoglalást az alábbiakban olvashat.
 
A gyermek-pszichodráma egy csoportterápiás módszer, melyet Magyarországon elsősorban Kende B. Hanna nevéhez köthetünk. A gyermek-pszichodráma a gyermek nyelvén, azaz a játékon keresztül fejti ki (ön)gyógyító és fejlesztő hatását.

Egy-egy (hosszú vagy rövid távú) csoportfolyamat – kereteit tekintve – általában heti egy alkalommal, 60-90 perces foglalkozásokon keresztül zajlik.

 

 

Mi történik a foglalkozásokon?

Rajzolunk, mesét szövünk, beöltözünk, átváltozunk, játszunk, mozgunk, nevetünk, harcolunk…

Azaz általában egy bevezető fázis után (amely szükség szerint lehűtő vagy bemelegítő technikákat, mese – és művészetterápiás elemeket tartalmaz), a csoport közös történetszövésbe kezd. Az alkotó folyamat beindítja a gyermekek fantáziáját és kreativitását, a különböző szerepekbe bújás (beöltözéssel együtt) segít nekik, hogy egy másik világba, egy csodavilágba kerülhessenek, ahol bárkivé válhatnak és bármi megtörténhet…

Fontos szerepet kap a spontaneitás, az improvizáció, mely felszabadulás – és örömérzetet ad számukra; szerepeikben, játékukban pedig megjeleníthetik, kifejezhetik éppen aktuális vagy régóta tartó problémájukat, feszültségeiket vagy örömüket. Új megküzdési technikákkal és megoldásmódokkal gazdagodhatnak a drámajátékok során, megtapasztalhatják a csoportos formából kifolyólag a kölcsönös elfogadás, bizalom és megértés légkörét illetve a csoport megtartó erejét is.

A többféle szerep megélése, szereprepertoárjuk bővülése segíthet nekik saját személyiségük fejlődésében, újabb dimenzióinak felfedezésében és megélésében, növelve ezáltal énerejüket, önbizalmukat, módosítva esetleges negatív énképüket. A játék során katartikus élményekben, érzésekben is részük lehet, hiszen itt élményt élménnyel gyógyítunk.

Szimbolikus formában kifejezésre juthatnak szorongásaik, félelmeik és agressziójuk is – biztonságos és meghatározott keretek között, az „úgy tenni, mintha” szabályt elsajátítva és alkalmazva.

A foglalkozásokon nem magyarázunk és nem értékelünk, ugyanakkor a gyermekek megtanulhatják verbálisan is kifejezni jó és rossz tapasztalataikat és visszajelezni egymásnak.

A csoportvezetők, pszichodramatisták is részt vesznek a drámajátékokban, teljes jelen-létükkel igyekeznek a megfelelő légkör kialakításában, hogy a gyermekek önmagukat szerethető, alkotó és egyedi értékekként tapasztalhassák meg, katalizálva ezáltal a gyerekek öngyógyítő erőforrásait is.

 

Kiknek ajánlható e módszer?

  • Szorongó, félénk, önbizalom-hiányos gyermekeknek, negatív énkép esetén

  • Magatartás – és viselkedészavarral küzdő gyermekeknek (hipermotilitás, figyelemzavar, agresszivitás… stb.)

  • Pszichoszomatikus zavarok esetén (fejfájás, hasfájás…)

  • Pszichoszociális problémák esetén (válás, bántalmazás, labilis családstruktúra)

  • És mindenkinek, aki szeret játszani…

 

A közeljövőben induló csoportokról:

A  csoportban 6-13 éves gyermekek vehetnek rész. A közeljövőben két, 6-8 főcs csoport indítását tervezzük.  . Az alkalmanként 1,5 órás foglalkozások,  kéthetetnte szombatonként legkésőbb októberi kezdéssel és májusi befejezéssel várhatóak, ami összessen 12 alkalmat jelent.

 

 Jekentkezés:

 

 Előzetes bejelentkezés, érdeklődés és szülőkonzultáció szükséges.

 

 

0saves
Ha tetszett, amit olvastál, kattints a megosztó gombokra, hagyj üzenetet vagy iratkozz fel RSS feedre, hogy saját Readeredben olvashasd híreinket.

Lajtorja

A nyíregyházi Lajtorja Pszichológiai és Fejlesztő Stúdióban gyerekek és felnőttek kapnak segítséget képzett pszichológusoktól, fejlesztő pedagógusoktól, logopédusoktól ahhoz, hogy teljesebb életet élhessenek. Támogatjuk őket különleges élethelyzetekben (párkapcsolati gond, várandósság, szülés, tanulási nehézségekkel küzdő gyermek, súlyos betegségből való gyógyulás), és hogy jobban megállják helyüket a munkahelyi életben (stresszklinika, coaching, anyaság és karrier)

Hagyj nekünk üzenetet!
Read previous post:
Pszichodráma
Pszichodráma – önismereti csoport

A pszichodráma alkalom arra, hogy életünk lehetőségeivel biztonságos, támogató közegben vessünk számot. Hogy minden kockázat nélkül kipróbáljuk, ami még történhet...

Close