Mmmmmm....

A megnyitó legjobb receptjei

3
A megnyitó legjobb receptjei

Pénteken este volt néhány olyan étel, ami különösen ízlett a Lajtorja Megnyitó meghívottjainak. Megpróbáltuk összegyűjteni ezt néhány receptet, hogy máskor is hasonló ízélményekben lehessen részünk. A kommentben szívesen látnánk még Luca sütijének receptjét és bármi mást, ami szerintetek  ide illik. Köszönjük mindenkinek!

 

Welcome Drink

  • citrom, narancs, ananász, lime, őszibarack felkockázva (természetesen a gyümölcsök variálhatók, de a citrusok maradjanak)
  • 3-4 db citrom kifacsart leve
  • néhány levél menta
  • édesíteni pedig vagy méz vagy bodzaszörp, a megnyitón az utóbbi volt

Ez amolyan inspiráló recept, meg kell kóstolgatni és addig csinálni amíg nem finom, de mire mindent beletesz az ember, sok lesz belőle, szerintem lesz 4-5 liter amit ugyanennyi kedves ember egy este alatt főleg jól lehűtve el is szürcsöl…

(Berecz Gabriella)

 

Padlizsánkrém

  • 4 padlizsán
  • 2 dl extra szűz olíva olaj
  • 1 dl (lehetőleg házi) majonéz
  • 2 közepes lila hagyma vagy salotta hagyma
  • só, bors

Grillezzük meg a padlizsánt parázson, majd hagyjuk kihűlni. Kihűlés után hámozzuk meg, vagy egy  fa kanállal kaparjuk ki a belét. Az így nyert pépet tegyük szűrőbe, hagyjuk lecsepegni. Ezalatt megtisztítjuk és lereszeljük a hagymát. A lecsöpögött padlizsánba cseppenként adjuk az olajat és közben folyamatosan verjük-keverjük a krémet fehéredésig. Aztán lassanként hozzáadjuk a majonézt is. Sóval és borssal ízesítjük.

(Tamás Béláné)

Mediterrán töltött kenyér

A tésztához:

  • 1 pohár meleg víz
  • 1 evőkanál méz
  • 2 teáskanál szárított élesztő
  • 2,5 pohár liszt
  • 2 evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál olaj
  • 1,25 teáskanál só

 

A töltelékhez:

  • 16 darab aszalt paradicsom
  • 3/4 pohár feta sajt
  • 1/2 pohár fekete olívabogyó
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 3 szál zöldhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 1/2 evőkanál oregánó vagy bazsalikom
  • 1/4 teáskanál bors

 

Elkészítés:

A tészta alapanyagait egy nagy keverőtálba tesszük. Elektromos dagasztógéppel kenyértésztát dagasztunk belőle. Meleg helyen kelesztjük, majd ha kétszeresére nőtt, kezünkkel visszanyomjuk. Megvárjuk, míg újra megnő, lisztezett nyújtódeszkára öntjük, majd fél centi vastagságúra nyújtjuk.

Az aszalt paradicsomot meleg vízbe áztatjuk, és 1 óra múlva, mikor megszívta magát vízzel, kockára vágjuk. A zöldhagymát és a fűszereket összevágjuk, majd hozzákeverjük a többi alkotóanyagot. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a tésztát, majd felgöngyöljük, tetejét tojássárgával megkenjük, villával megszúrjuk, és meleg sütőben, 150-160 fokon 30-40 perc alatt pirosra sütjük.

(Ozvald Gabriella)

 

Lajtorja Megnyitó, 2011. szeptember 9.

Mediterrán töltött kenyér kóstoló

 

 

 

 

0saves
Ha tetszett, amit olvastál, kattints a megosztó gombokra, hagyj üzenetet vagy iratkozz fel RSS feedre, hogy saját Readeredben olvashasd híreinket.

Lajtorja

A nyíregyházi Lajtorja Pszichológiai és Fejlesztő Stúdióban gyerekek és felnőttek kapnak segítséget képzett pszichológusoktól, fejlesztő pedagógusoktól, logopédusoktól ahhoz, hogy teljesebb életet élhessenek. Támogatjuk őket különleges élethelyzetekben (párkapcsolati gond, várandósság, szülés, tanulási nehézségekkel küzdő gyermek, súlyos betegségből való gyógyulás), és hogy jobban megállják helyüket a munkahelyi életben (stresszklinika, coaching, anyaság és karrier)

Hozzászólások (3):

  1. Sziasztok!

    Szóval a TÚRÓFÁNK hozzávalói (kb. 30 db-hoz)
    – 50dkg túró
    – 30dkg liszt
    – 6 db tojás
    – 1 sütőpor
    – 1 vaníliás cukor
    – 1 csipet só
    – tetejére porcukor.

    Elkészítése igen egyszerű, merthogy miután a túrót villával összetörtük, hozzákeverjük a többi alkotórészt és olajban kisütjük a púpozott evőkanálnyi adagokat.

    Jó sütést! 🙂

  2. Szia Ildi, köszönjük szépen! 🙂

  3. Turófánkot tegnap el is készítettem. Kitűnően sikerült és nagyon finom…
    Köslzönöm a kitűnő receptet…

Hagyj nekünk üzenetet!




Read previous post:
Lajtorja megnyitó videók

Beregszászi János fotográfus mozgóképei és Talpas Pál videója a Lajtorja 2011. szeptember 9-i megnyitójáról.    

Close