Valódi szeretet...

Kitárni a szíved

0
Kitárni a szíved

Megvan a bátorságod ahhoz, hogy kitárd a szívedet és megtanuld, hogyan tudod szeretni saját magadat? Hogy kitárd a szívedet mások felé és megkockáztasd a visszautasítást vagy az elhagyatást? Tudd, hogy ezt senki nem tudja biztonságossá varázsolni – a valódi a szeretet a legbizonytalanabb dolog a Földön. Ugyanakkor a legkiteljesítőbb és örömtelibb tapasztalat, amit szerezhetünk.

 

A Lajtorjában nap, mint nap találkozunk olyanokkal, akik elszigetelik magukat, hogy megvédjék magukat félelmeiktől, elsősorban a visszautasítástól és a bekebelezéstől, autonómiájuk elvesztésétől. Annyira félnek attól, hogy nem aratnak tetszést, megtámadják őket, követelményeket állítanak velük szemben, hogy inkább elkerülik a kapcsolatokat, minthogy megtanulják, hogyan birkózzanak meg ezekkel a kihívást jelentő szituációkkal.

Ezek a felnőttek nem tudják, hogyan szeressék saját magukat akkor is, amikor mások dühösek, visszautasítóak, vagy követelőek. Azt gondolják, a magányt preferálják a kapcsolatok nehézségeivel szemben.

 

A magány pusztító hatása

A magány pusztító hatása

Ugyanakkor látjuk a magány pusztító hatását is. Szociális lények vagyunk, arra teremtve, hogy biztonságban és kapcsolatok között létezzünk családunkban és a közösségben. Jóllehet a magányt választóknak biztonságosabbnak tűnik elkerülni a kapcsolatokat, a kutatások szerint ez komoly negatív következményekkel jár rájuk nézve. Sok éves házasságban élők jellemzően boldogabbak, mint a szinglik, a több baráttal rendelkezőknek alacsonyabb a stressz szintjük és tovább is élnek.

 

Hogy valóban szeretni tudj…

Ha Te az izolálódók csoportjába tartozol, meg tudod tanulni, hogyan érezd magad biztonságban másokkal? A válasz igen! Akkor érzed majd magad biztonságban, ha megtanulod szeretve gondot viselni saját magadnak, főleg akkor, amikor mások dühösek, követelőzőek vagy kifogásolnak. Ez az alábbi dolgok megtanulását jelenti:

 

  • Saját magad értékének a definiálása, ahelyett, hogy mások jóváhagyásához kötnéd saját jóllétedet.
  • Ne vedd magadra mások viselkedését. Jóllehet mások vádló, támadó, visszautasító, követelőző viselkedése megbánthatja szívedet, tudnod kell, hogy ez nem rólad szól.
  • Meg kell tanulnod megküzdeni mások magányt és szívettépő fájdalmat jelentő viselkedésével. Egy dolog magányosnak érezni magad, amikor Te ezt választottad és egy teljesen más dolog érezni mások bezárt szívének magányosságát, és elfogadni választásuk által kiváltott tehetetlenséget. A saját szívedet bezárni nem válasz.
  • Előbb-utóbb elérkezünk ahhoz a ponthoz életünkben, amikor rájövünk: nyitott szívvel való élet, saját magunk és mások szeretete az, amiért a Földön vagyunk, és hogy nincs mód elkerülni a magányt és a fájdalmat akkor, amikor valaki olyat szeretünk, aki épp nem nyitott szívű. Ezért olyan fontos megtanulni kezelni a magányt és a fájdalmat, a mások döntése nyomán kialakuló tehetetlenséget. Ha ezt nem tudod, valószínűleg félni fogsz szeretni.

 

Hogyan tudunk segíteni?

A fenti tanulnivalók elsajátításában tud segíteni a pszichoterápia. Negatív gondolataink, félelmeink feloldása, saját szerető „felnőtt” részünk kifejlesztése, aki akár mások nem szerető magatartása mellett is képes a szerető gondoskodásra. Ehhez sok bátorságra van szükség – a saját igazadat szólni, szerető magatartást tanúsítani, kockáztatni mások visszautasítását, nem átadni a kontrollt saját érzelmeid felett – ez az, amiben segíteni tudnak a Lajtorjában dolgozó nyíregyházi pszichológusok: Marosi Zita és Ozvald Gabriella.

 

Megvan a bátorságod ahhoz, hogy kitárd a szívedet és megtanuld, hogyan tudod szeretni saját magadat? Hogy kitárd a szívedet mások felé és megkockáztasd a visszautasítást vagy az elhagyatást? Tudd, hogy ezt senki nem tudja biztonságossá varázsolni – a valódi a szeretet a legbizonytalanabb dolog a Földön. Ugyanakkor a legkiteljesítőbb és örömtelibb tapasztalat, amit szerezhetünk.

 

Just do it.

Just do it.

0saves
Ha tetszett, amit olvastál, kattints a megosztó gombokra, hagyj üzenetet vagy iratkozz fel RSS feedre, hogy saját Readeredben olvashasd híreinket.

Lajtorja

A nyíregyházi Lajtorja Pszichológiai és Fejlesztő Stúdióban gyerekek és felnőttek kapnak segítséget képzett pszichológusoktól, fejlesztő pedagógusoktól, logopédusoktól ahhoz, hogy teljesebb életet élhessenek. Támogatjuk őket különleges élethelyzetekben (párkapcsolati gond, várandósság, szülés, tanulási nehézségekkel küzdő gyermek, súlyos betegségből való gyógyulás), és hogy jobban megállják helyüket a munkahelyi életben (stresszklinika, coaching, anyaság és karrier)

Hagyj nekünk üzenetet!
Read previous post:
Hogyan legyünk boldogabbak? Pozitív pszichológia!
Hogyan legyünk boldogabbak?

Konkrét javaslatok, hogyan segíthet a pozitív pszichológia boldogabbá tenni a Te és családod életét!

Close