Marosi Zita nyilatkozik

Lajtorja – TV interjú

0
Lajtorja – TV interjú

Marosi Zita klinikai szakpszichológus beszél a nyíregyházi Lajtorja Pszichológiai és Fejlesztő Stúdióról a Kölcsey TV Életvitel című műsorában 2011 novemberében.

 

Kölcsey TVKülönleges és nehéz élethelyzetekben, krízishelyzetekben segítenek azok a szakemberek Nyíregyházán abban a Stúdióban, amely a Lajtorja nevet viseli. Két megyét átölelő szakembergárda dolgozik a nyíregyházi Lajtorja Pszichológiai és Fejlesztő Stúdióban, akik szakmai tudásukról ismertek és elismertek, közöttük Marosi Zita pszichológus, klinikai szakpszichológus is, akit köszöntök a stúdióban. Ki kell emelni a Lajtorját, hiszen ebben a régióban egyedülálló módon nyílt meg ebben az évben szeptemberben és olyan feladatokat vállalt fel, ami itt hiányterület volt eddig. Az ember azt gondolná, ha mentális vagy pszichológiai gondokkal küzd valaki, akkor fordul szakemberhez, holott ez nem így van, mert másfajta tevékenységet is folytatnak. Nagy igény van az ilyenfajta szolgáltatásokra.

 

 

Marosi ZitaElsősorban ha valamilyen nagy szenvedés éri az embert, vagy nagy krízishelyzetbe kerül, akkor keresnek meg minket, de nem csak ebben az esetben, hanem egyre nagyobb az igény, ha személyiségüket szeretnék fejleszteni, vagy önismereti igénnyel kerülnek hozzánk.

 

KTV –  Pszichológiai és Fejlesztő Stúdióról van szó. Mindjárt tisztázzuk azt, milyen területen végeznek szolgáltatásokat. Annyira komplex a szolgáltatási kör, amivel foglalkoznak – nem csak felnőttek, gyerekek látogathatnak el Önökhöz, hanem cégek is – hogy ez a 10-12 perc az kevés lesz arra, hogy mi erről bőven beszélgessünk. Vegyük sorra, milyen köröket érintenek.

 

MZAhogy mondja, a gyermekvonal, gyermekek fejlesztése. Gyermekpszichológus, fejlesztő pedagógus, logopédus, fejlődésneurológus, akik szoros kapcsolatban állnak egymással. Különböző szorongásos problémáknál, diszlexia, diszkalkulia, diszgráfia kapcsán, keresnek minket nagyon gyakran. A logopédiai problémák is előtérbe kerülnek.

 

KTV –  Azért keresik meg Önöket ezekkel a problémákkal, mert a hagyományos egészségügyi ellátásba vagy iskolai képességfejlesztésbe nem fér be ez a tevékenység, és szeretnének a családok gyerekeik számára egyfajta pluszt nyújtani, vagy pedig másfajta terápiával foglalkoznak?

 

MZ –  Azt gondolom, igazából mindkét rész érintve van. Belátható időben kerül sor a fejlesztésre, nem kell heteket, hónapokat várni akár egy-egy probléma kiszűrésére, fejlesztésére, hanem sokkal hamarabb bekerül a gyermek ebbe a rendszerbe, ahol fejlesztésnek indulhat. Azt gondolom, minden hét, minden hónap nagyon fontos lehet. Ez az egyik rész. Másrészt szakembereink igen képzettek, a legjobb terápiákkal dolgoznak.

 

KTV –  Igen, ezek pont hiányterületek: logopédus, iskolapszichológus, mozgásterapeuta, zeneterapeuta hiányzik az ellátórendszerből, az iskolai, oktatási szférából is.  Milyen problémákkal fordulnak Önökhöz, mi az amiben tudnak segíteni, milyen hatékonysággal dolgoznak?

 

MZTényleg nagyon sokszínű a problémakör, amivel megkeresnek minket a teljesítményszorongástól kezdve a magatartászavarokon át a különböző diszes problémák fejlesztéséig. Megtalálhatók a szakemberek az oktatási rendszerben is, de olyan nagy az igény, hogy a leggyorsabb segítség nálunk tud megvalósulni. 

 

KTVAz eredményesség is ezek szerint, mert akkor ez igazolja Önöket.

 

MZÉn azt gondolom, ha tudunk működni, akkor valószínűleg az eredmények is nagyon jók.

 

KTV Ha megnézzük azokat a mentális problémákat, krízishelyzeteket, amik már a felnőtt korosztályt érintik, nagyon sok rém adatot hallhatunk arról, hány embernek van bevallott/titkolt, kezelt/kezeletlen mentális problémája: szorongás depresszió, pánikbetegség, fóbiák. Mennyire más vagy eltérő az a terápia, amit Önök alkalmaznak, mintha egy hagyományos egészségügyi intézményben kapják meg az ellátást, keresik fel a szakembereket.

 

MZIgyekszünk mindkét területen ugyanolyan jól dolgozni. Ugyanazt az ellátást tudjuk nyújtani, ugyanolyan maximális igénnyel dolgozunk mindkét területen. A gyorsaság, hogy minél hamarabb történjen meg a terápia beindulása, az itt könnyebben valósul meg. 

 

KTVEgyénre szabottan dolgoznak, vagy inkább csoportokkal foglalkoznak?

 

MZEgyéni és csoportos terápiákat is végzünk. Itt van például a Szülők Iskolája, különböző témákat ölel fel az iskolakezdéstől a teljesítményszorongáson át az iskolai érettség, a serdülő problémája, a beszédfejlődés, a gyermek életszakaszainak a fejlődésén keresztül bemutatva. Nagyon hasznos és nem szégyen egy szülőnek minél többet megtudni, még ha ilyen néven is van, hogy Szülők Iskolája. A felnőtt csoportterápiáink is nagyon sokszínűek. A súlyosabb betegek számára a Simonton tréning, a relaxáció megtanulása. Nagyon aktuális nálunk magyaroknál, hogy fogyunk: miért nem születik annyi gyerek, mint ahányat terveznek a fiatalok közös életük kezdetekor. Kapu a gyermekhez néven induló terápia nehezen teherbe eső pároknak segítség a személyiségben való elakadás szintjén, teljesüljön a vágyuk, szülessen gyermekük.

 

KTVMennyivel van Önöknél bizalmibb légkör, mint egy hagyományos vagy bármilyen más csoportos/egyénre szabott terápiában, tehát milyen a bizalom, milyen a kontaktus az emberekkel?

 

MZÉn azt hiszem, ha megkeresnek, akkor valamelyest bíznak bennünk, de hosszú út vezet odáig, hogy pszichológus segítségét kérjék az emberek. Még mindig nem elfogadott segítségnyújtás ez. Szoktam mondani, hogy pszichológus kultúránk elmaradott. Az elmúlt 8-10 évben ez nagyon sokat fejlődött – nem valami nagyon nagy szégyenként élik meg, hogy pszichológiai segítségükre van szükségük. Ha nem is büszkén, de elfogadottabbá vált a segítségnyújtás. 

 

KTVNagyon egyszerű kérdés, de lehet hogy nehéz megválaszolni. Mikor kell pszichológushoz fordulni?

 

MZ  – Hát nagyon nehéz, én is azt gondolom. Szerintem akkor, ha valaki úgy érzi, külső segítségre van szüksége. 

 

KTVMindaz, amit elsorolt nekünk ezidáig, ezek bevált és alkalmazott módszerek. Mi az, ami kihívást, akadályt jelenthet az Önök számára, aminek meg kell felelni, merthogy valamilyen korszerűbb dolgot igényel.

 

MZ Minden egyes eset kihívást jelent. Nincs két egyforma eset. Nincs két egyforma élettörténet, mindegyik különös, mindegyik sajátos a maga módján. Igyekszünk a legújabb terápiákat tanulni és folyamatosan képződni. Reményeink azt tudjuk adni a városnak és a megyének, hogy mindenki megtalálja azt az utat, ami neki leginkább hasznos lehet és javára válhat.

 

KTVHol találják meg Önöket? Nyíregyháziak keresik fel Önöket, vagy a megye bármely pontjáról ellátogattak már?

 

MZ  – Budapesttől innen keresnek bennünket, sokkal szélesebb kör érdeklődik. Nyilván a leggyakoribb klienseink Nyíregyháza környékéről kerülnek ki, hiszen az hogy milyen távol vagyunk az is nagyon fontos. Nem egy budapesti, miskolci, debreceni kliensünk is van.

 

KTVNagyon komplex szolgáltatást nyújtanak. Milyen szakembergárda dolgozik együtt? 

 

MZGyermekvonalban nyilván a gyermekekkel foglalkozók: gyermekpszichológus, fejlődésneurológus, logopédus, alapozó terapeuta, összetett szakembergárda. Ők szoros együttműködésben dolgoznak és így tudnak a leghatékonyabbak lenni. Ezt itt meg tudják valósítani. Felnőtt vonalon az orvosokkal való együttműködés, az esetmegbeszélés lényeges. Sokszor egyéni terápiáról van szó, ha pedig csoportról, akkor a csoportvezető pszichológus vagy tréner segít megoldani ezeket a dolgokat. 

 

KTVAkit érdekel ez a téma bővebben vagy segítségre szorul, Önök közül szeretne valakivel találkozni, akkor a Lajtorja Pszichológiai és Fejlesztő Stúdiót keresse. Köszönjük, hogy itt volt nálunk. 

 

 

 

 

 

0saves
Ha tetszett, amit olvastál, kattints a megosztó gombokra, hagyj üzenetet vagy iratkozz fel RSS feedre, hogy saját Readeredben olvashasd híreinket.

Lajtorja

A nyíregyházi Lajtorja Pszichológiai és Fejlesztő Stúdióban gyerekek és felnőttek kapnak segítséget képzett pszichológusoktól, fejlesztő pedagógusoktól, logopédusoktól ahhoz, hogy teljesebb életet élhessenek. Támogatjuk őket különleges élethelyzetekben (párkapcsolati gond, várandósság, szülés, tanulási nehézségekkel küzdő gyermek, súlyos betegségből való gyógyulás), és hogy jobban megállják helyüket a munkahelyi életben (stresszklinika, coaching, anyaság és karrier)

Hagyj nekünk üzenetet!
Read previous post:
Do-In tanfolyam
Do-In – aktív meditáció

November 27-én vasárnap Do-In tanfolyam lesz a nyíregyházi Egészségügyi Főiskolán, Béres Miklósné Kati shiatsu-gyógyász, shiatsu tanár vezetésével.   

Close