Nőiség, anyaság, szülés

Marosi Zita a Retro Rádióban

1
Marosi Zita a Retro Rádióban

Novemberben készített interjút a Retró Rádió Marosi Zita nyíregyházi pszichológussal. Hallgasd meg az anyaságról, nőiségről, szülésről szóló riportot, vagy olvasd el a rádióriport szövegét!

 

Marosi Zita interjú a Rertó Rádióban

 

A nőiség, az anyaság, és a szülés témakörével folytatjuk itt a Retró Rádióban. Vendégem Marosi Zita nyíregyházi pszichológus, klinikai szakpszichológus, igazságügyi pszichológus, aki a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Szülészet-Nőgyógyászati osztályán dolgozik, és a Lajtorja Stúdió vezetője.

 

–          Nőiség, anyaság és szülés. Kezdjük talán ott, hogy az anyaságra való felkészülés kapcsán melyek a legfontosabb tanácsok, amelyeket a fiataloknak adni lehet?

 

–          A legfontosabb tanács talán, hogy fel kell rá készülni. Sokszor azt látom, hogy szülni készül mindenki, és a következő időszak egy kicsit hangsúlytalanabb. Bár mindenki nyilván erre vár, de nagyon fontos lenne tudatosítani, azt hogy mivel jár, konkrétabbá tenni az örömeit és a nehézségeit is.

 

Marosi Zita a Retro Radioban by Tamás Katalin

 

–          Tudjuk azt, hogy fel kell készülni az anyaságra, és sokan szembesülnek azzal a problémával, hogy az orvosi vizsgálatok mindent rendben találnak, a gyermekáldás mégis várat magára. Ennek hátterében milyen okok állhatnak?

 

–          Én, mint pszichológus nyilván a pszichés okokat próbálom megtalálni és nagyon gyakran pszichés okok állnak az organikus okok mögött. Ha organikusan minden rendben van, valamiféle lelki gátlás az, ami miatt a várandósság várat magára.

 

–          Pszichológusként köszöntöttem. Milyen megoldást kínál a szakma ezekre az esetekre?

 

–          Én nagyon sokat dolgoztam egyéni terápiában is nehezen teherbe eső nőkkel. Most van egy új módszer, ahol párokkal dolgozunk csoportterápiában. Hatékonysága nagyon nagy, és azt gondolom, hogy olyan elakadások, olyan személyiségben lévő nehézségek feldolgozása történhet meg, amely által a szülőség elérhetővé válik.

 

–          Beszéltünk a nőiségről, az anyaságról, és szót kell ejtenünk a szülésről is. Hormonális változások alapvetően megváltozik mindenkinek az élete és természetesen ez a pszichére, a lélekre is hatással van. Mit ajánlunk a fiatal apukáknak, amikor hazaérkezik az édesanya a gyermekkel, gyermekekkel a kórházból.

 

–          Sok mindent lehet ajánlani. Talán nagyon fontos az, hogy nagyon sokszor csak az anyukákról beszélünk, a kismamáról, a várandósról. Én azt szoktam mondani ,hogy bölcs a természet és ad erre kilenc hónapot, hogy fel tudjon készülni a nő, a férfi, a pár. Ne felejtsük el, hogy az apukáknak is fel kell készülni. Annyira megváltozik az új kis jövevény születésétől, hogy mindenkinek ki kell venni a részét az új feladatokból.

 

–          Köszönjük a hasznos tanácsokat Marosi Zitának!

 

 

 

 

0saves
Ha tetszett, amit olvastál, kattints a megosztó gombokra, hagyj üzenetet vagy iratkozz fel RSS feedre, hogy saját Readeredben olvashasd híreinket.

Lajtorja

A nyíregyházi Lajtorja Pszichológiai és Fejlesztő Stúdióban gyerekek és felnőttek kapnak segítséget képzett pszichológusoktól, fejlesztő pedagógusoktól, logopédusoktól ahhoz, hogy teljesebb életet élhessenek. Támogatjuk őket különleges élethelyzetekben (párkapcsolati gond, várandósság, szülés, tanulási nehézségekkel küzdő gyermek, súlyos betegségből való gyógyulás), és hogy jobban megállják helyüket a munkahelyi életben (stresszklinika, coaching, anyaság és karrier)

Hozzászólások (1):

  1. […] Hallgasd meg a Marosi Zitával a Rertó Rádióban készült riportot az anyaságról, szülésről, nőiségről: http://lajtorjastudio.hu/blog/marosi-zita-a-retro-radioban/ […]

Hagyj nekünk üzenetet!
Read previous post:
Mazsolás borleves recept

Az adventi buli legizgalmasabb ételének, a Mazsolás borlevesnek a receptje. Elkészítési és előkészítési ideje nem több, mint 15 perc.   Hozzávalók:...

Close