Alapozó terápia

Az Alapozó Terápia Elméleti hátterének alapjait Delacato módszere adta, melyet Magyarországon Kulcsár Mihályné fejlesztő pedagógus használt óvodás korú gyerek fejlesztésére. Dr. Marton Dévényi Éva ideggyógyász is megismerkedett ezzel a módszerrel, s munkatársaival tovább elemezve, továbbfejlesztve kidolgozta az Alapozó Terápiát.

 

Alapozó Terápia

 Az Alapozó Terápia egy mozgásos-érzékszervi típusú, idegrendszert fejlesztő módszer, amely igen hatékony a fejlődésükben elmaradt, gyenge alapkészségű gyerekek esetében. Az Alapozó Terápia egy komplex idegrendszer fejlesztő terápia, melynek során a gyermekeknél újra beindul az agy fejlődése, ami által igen magas fokú mozgásügyességig jut el, illetve a beszéd, olvasás, írás is jelentős mértékben fejlődik. A terápia az idő, tér, emlékezet, hallás- és beszédészlelés fejlesztésével válik teljessé.

 

Az Alapozó Terápia tulajdonképpen folyamatosan ingerekkel látja el az idegrendszert, melynek eredményeként fejlődés tapasztalható az alapvető funkciók, s az ezekre ráépülő, magasabb rendű funkció, mint pl. a beszéd, az olvasás és az írás terén.

 

A módszer hatékonyan alkalmazható:

  • megkésett-és/vagy hibás beszédfejlődésű,
  • iskolaéretlenség
  • diszlexia (olvasási zavar),
  • diszgráfia (írászavar),
  • figyelemzavaros hiperaktivitás,
  • tanulási akadályozottság (enyhe értelmi fogyatékosság)

esetén.

 

Alapozó Terápia és szeretet

Az Alapozó Terápia módszerének alkalmazása nem egyszerű mozgásgyakorlatok ismételgetése. A terápia tulajdonképpen egy a gyermek és a terapeuta között kialakuló elfogadó szeretetkapcsolatban végbemenő fejlődési-nevelési folyamat. A módszer hatását a terapeuta vagy fejlesztő személyisége erősíti. Az Alapozó Terápiát végző szakember Meghatározza a szükséges fejlesztési területeket, a terápia felépítését, és a gyermek személyiségének megfelelően vezeti végig őt a fejlődés folyamán.

Az Alapozó fejlesztés vagy terápia a beszéd és mozgásproblémás gyerekeken, valamint az olvasásproblémásokon és az írás alaki részével küzködőkön segít elsősorban, 5-16 éves korig.

 

Alapozó Fejlesztés Nyíregyházán

Az Alapozó Fejlesztés Nyíregyházán is elérhető! Olvasson többet az induló nyíregyházi Alapozó Fejlesztésről: nyíregyházi alapozó fejlesztés.

 

0saves
Ha tetszett, amit olvastál, kattints a megosztó gombokra, hagyj üzenetet vagy iratkozz fel RSS feedre, hogy saját Readeredben olvashasd híreinket.

Hozzászólások (1):

  1. […] Alapozó terápia […]