Gyermeki szorongás

A szorongás a személy által érzékelt fenyegetésre adott normális válaszreakció. A szorongást akkor tekintjük a normálistól eltérőnek, ha olyan helyzetekben fordul elő, amelyeket az emberek többsége könnyedén megold.

 

A szorongás fajtái

A szorongás, mint probléma nagyon szerteágazó. Akkor vezet problémákhoz, ha a tünetei ok nélkül, vagy fenyegetést nem jelentő események hatására következnek be.

A szorongás gyermekek esetében is jelentkezhet önállóan, vagy mint egy másik probléma részeként.

 

·         Általános szorongás

Irreális vagy eltúlzott szorongást, aggodalmat érez a gyermek az életében bekövetkezett esemény(ek) hatására, és legalább 3 hónapig fennáll.

 

·         Generalizált szorongás

Olyan, nem speciális szorongásos állapot, mely folyamatosan jelen van, a gyermek életének szinte minden mozzanatát befolyásolja.

 

·         Pánik

Egy vészhelyzetnek ítélt szituációra adott hirtelen reakció, mely félelmi és szorongási epizódokkal jár.

 

·         Poszttraumás stressz szindróma (PTSD)

Jellegzetes és tartós tünetekkel járó betegség, mely során egy életet veszélyeztető helyzet átélését követően a szervezet nem képes a normális működésre visszaállni. Legtöbbször balesetek, erőszak, nemi erőszak után megjelenő tünet együttes.

 

·         Fóbia

Irracionális félelem tárgytól, állattól, helytől, személytől. Ilyenek az agorafóbiák, azaz a tértől való félelmek: tériszony, klausztrofóbia a zárt tértől, stb. A szociális fóbiák a társadalmi érintkezéstől való félelmek: pl. félelem a nyilvános beszédtől. Speciális fóbiák esetében irreális félelem állatoktól, természetben előforduló eseményektől: sötétség, mennydörgés, betegség, stb.

 

·         Kényszer

Akaratunk ellenére rendszeresen gondolatok, képek „törnek be” a tudatunkba, melyektől képtelenek vagyunk szabadulni. Ez a kényszeres gondolkodás. Illetve valamilyen cselekvéssort kell újra és újra végrehajtanunk, melyet nem akarunk, de mégis tennünk kell.

 

Amit a szülő tapasztal

A tapasztalatok szerint a lány gyermekeknél gyakrabban jelentkezik a szorongás bármelyik formája. Felmerül a kérdés, hogy ez azért van így, mert a lányoktól és a fiúktól mást vár a társadalom, vagy valóban ezek a tények? A lányoktól elvárt női szerepek (biztonság, otthon), a fiúktól elvárt férfi szerepek (védelem, küzdelem, az anyagi biztonság megteremtése) könnyen okozhatnak konfliktusokat a gyermekben.

Gyakran a fiúk a szorongást igyekeznek túlkompenzálni (vagányság, harsányság), ezért nem mindig veszi észre a szülő, hogy a gyermeke valójában szorong, mivel külsőleg „vagánynak” néz ki, és ezzel látszólag teljesíti a társadalmi elvárásokat. Véleményem szerint viszont sokkal több fiúgyermekre jellemző a szorongás, mint ahogy azt eddig gondoltuk.

A szorongások típusai miatt a tünetek nem egyforma mértékben és ideig állnak fenn.

 

A szorongásos gyermek

A szorongásos gyermekről általánosságban elmondható:

 • A gyermek nem azt nyújtja az iskolában, ami tőle elvárható lenne, bár jóval többet tud.
 • Gyakran fáradékony, nyűgös, befelé fordul, szomorú.
 • Alvás zavarok lépnek föl (nem tud elaludni, éjszaka felébred, „jár az agya”.)
 • A számára félelmetes helyzetekben megfutamodik (nem megy be dolgozatokra, lóg az iskolából, nem jár haza, csavarog, stb.)
 • Gyakran képes „lebetegíteni magát” bizonyos fajta megmérettetést jelentő helyzetek előtt (fejfájás, láz, hasmenés, stb.)
 • Ingerlékeny, sértődékeny, könnyen „bevágja a durcát”.
 • Semmi sem jó neki, pesszimista.

 

Amiről a gyermek beszámol

 1. Betegnek érzi magát.
 2. Leblokkol a számonkérések során.
 3. Kritikus helyzetekben:
  • görcsöl,
  • heves szívdobogása van,
  • fáj a feje
  • izzad,
  • remeg,
  • émelyeg, hányingere van,
  • szédül, akár el is ájul,
  • gyakran jár WC-re

 

Mit tehet a szülő, ha a gyermeke szorong?

Mielőtt kétségbe esne gyermeke problémái miatt, érdemes jobban megvizsgálni a helyzetet és a körülményeket.

 • Olyan dolog miatt szorong a gyermeke, amitől más gyermek is szokott?
 • Történt vele valami a múltban (nevetségessé vált a többiek előtt az órán, és ennek már jó ideje), és emiatt még most is retteg, aggodalmaskodik a felelések miatt?
 • A szorongása egyre több helyzetben jelentkezik?

Amennyiben a gyermek félelmei túlzóak, nem megalapozottak, vagy olyanok, amelyeket a legtöbb gyermek az ő korában hasonló helyzetekben már meg tud oldani, miközben ő erre nem képes, emellett szorongása hosszabb ideje fennáll (legalább 3 hónap), akkor komolyan foglakozni kell a problémával.

Arra is figyeljünk, hogy mekkora jelentőséget tulajdonítunk gyermekünk félelmének? A gyermeket az előtte lévő feladat megoldásában jelentősen hátráltathatjuk, ha a problémát túlságosan felnagyítjuk előtte. Ugyanakkor a helyzet elbagatellizálása sem válik előnyére. A legjobb először együtt megbeszélni a helyzetet.

 

Induló szorongás csoportok Nyíregyházán

 

0saves
Ha tetszett, amit olvastál, kattints a megosztó gombokra, hagyj üzenetet vagy iratkozz fel RSS feedre, hogy saját Readeredben olvashasd híreinket.

Hozzászólások (1):

 1. […] Gyermeki szorongás […]