Mediáció

Konfliktuskezelés, mediáció

A mediáció napjaink egyik leghatékonyabb vitamegoldó módszere azoknak, akik vitás ügyeiket gyorsan, a nyilvánosságot kizárva és költségkímélően szeretnék megoldani.

 

A mediáció olyan vitamegoldó, konfliktuselrendező módszer, ahol a szemben álló felek egy harmadik, semleges személlyel (a mediátorral) találkoznak, aki a megbeszélés során a kölcsönös megegyezés irányába vezeti őket. A mediátor a probléma megoldásához különböző pszichológiai és kommunikációs technikákat alkalmaz, illetve olyan közös pontokat keres és talál, melyek mentén az ellentétes érdekű felek álláspontja közelíthető, végül pedig konszenzusra juttatható.

 

A mediátornak alap esetben nincs döntési jogköre, nem tesz javaslatokat, a megoldást nem neki kell megtalálnia. Feladata kizárólag a közvetítés, és a felek céljainak közös mederbe terelése, az érzelmek háttérbe szorítása a valódi érdekekkel szemben. Segítségével ők maguk jutnak el a megegyezéshez.

 

Kinek lehet szüksége mediációra?

Mindenkinek, aki vitás ügyeit gyorsan, a nyilvánosságot kizárva és költségkímélően szeretné megoldani.

 

I. Gyors

Mediációval a vitás kérdések lényegesen hamarabb lezárhatók. A tapasztalat szerint azonban a nézeteltérések néhány alkalom után rendeződnek, sőt; gyakran elég ehhez egyetlen megbeszélés is.

 

II. Költségkímélő

A mediációs folyamat költségei eltörpülnek egy pereskedés kiadásai mellett, hiszen előbbinél nem kell pl. ügyvédi munkadíjat, szakértői díjat, illetéket fizetni.

 

III. Diszkrét

Mediáció segítségével a probléma „házon belül marad”, hiszen egy harmadik fél bevonásával is a lehető legszűkebb körre korlátozza a vitás ügyről tudó, s abban részt vevő személyek számát (a mediátort titoktartási kötelezettség terheli). Bírósági tárgyalás esetén az eljárás nyilvános, azon bárki részt vehet, s így elkerülhetetlen, hogy számos olyan hír is napvilágot lásson, amelyet a vitázó felek mindenképpen szeretnének elkerülni.

 

IV. Nincs formai kötöttség

A mediációs eljárás helyszínét és időpontját a mediátor közreműködésével egyeztetik a felek, az eljárás során a mediátor csak segít az azonos érdekek megtalálásában, a felek céljainak közös mederbe terelésében.

 

V. Nincs hosszan lekötött pénzeszköz, tartós bizonytalanság

A mediáció – rövidsége miatt – egyik fél pénzeszközeit sem köti le, nincs tartós bizonytalanság. Míg az esetlegesen hosszúra nyúló bírósági eljárás alatt az alperes többségében kénytelen pénzét érintetlenül hagyni.

 

VI. Önkéntes

A mediáción a szembenálló felek saját akaratukból vesznek részt, és érdekük fűződik a probléma mielőbbi megoldásához. Ezzel szemben a bírósági tárgyalás során az alperesnek sokszor célja a per befejezésének hátráltatása.

 

VII. Elégedett felek, eredményes megoldás

Sikeres mediáció esetén mindkét fél elégedett az egyezséggel, annak részleteivel, míg peres eljárás végén előfordulhat, hogy az al- és felperes egyaránt elégedetlen lesz a bíróság által meghozott ítélettel. Emellett a mediációval rendezett konfliktusok estében sokkal biztosabb, hogy mindkét fél betartja a létrejött egyezséget.

 

Nyíregyházi mediáció

Mediátor

Dr. Gavallér Andrea klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus, akiről többet megtudhatsz itt: Dr. Gavallér Andrea nyíregyházi pszichológus

 

Költségek

Hamarosan!!! Pénz és idő: milyen hosszú egy foglalkozás, hány alkalom, mennyibe kerül

 

Jelentkezés

  • Emailben: info KUKAC lajtorjastudio PONT hu
  • Telefonon: 30 / 364-0-364

 

Mediáció olvasnivalók

További információ a módszerről, magáról a problémáról, a csoport menetéről, elméleti hátteréről:

 

0saves
Ha tetszett, amit olvastál, kattints a megosztó gombokra, hagyj üzenetet vagy iratkozz fel RSS feedre, hogy saját Readeredben olvashasd híreinket.