Simonton tréning

A Simonton tréning egy daganatos vagy krónikus megbetegedésben szenvedők számára kifejlesztett módszer, amely relaxáción és a képzelet erején alapul. Daganatos és más súlyos betegségekben szenvedőknek (Crohn betegség, colitis ulcerosa, cukorbetegség) megadja az esélyt akár a teljes gyógyulásra is az orvosi kezelések kiegészítőjeként. A nyíregyházi Simonton tréningről itt olvashatsz bővebben: Daganatos betegek kezelése Simonton tréninggel.

 

A Simonton tréning története

A Simonton házaspár – a férj radiológus, a feleség pszichoterapeuta – módszerét közel negyven éve alkalmazza egy texasi rákklinikán a szokásos rákterápiák kiegészítéseként. Módszerük bejárta a világot, nálunk is megjelent az erről írott könyvük (Simonton-Creighton: A gyógyító képzelet – A rák legyőzése lépésről lépésre). Egy olyan texasi alternatív klinikán dolgoztak, ahová az orvostudomány akkori állása szerint menthetetlen daganatos betegek kerültek.  Komplex módszerük az orvosi rákkezelések kiegészítéseként abban segít, hogy daganatos betegek képesek legyenek kitörni a félelem birodalmából, és aktívan részt vállalhassanak saját gyógyulásukban.

 

Daganatos betegek kezelése

Carl Simonton azt találta orvosi praxisa során, hogy a vizualizációnak gyógyító hatása van a rákra: néhány rákos betege minden orvosi előrejelzés dacára teljesen meggyógyult, mások túlélési ideje pedig a várakozásokkal ellentétben jóval hosszabban alakult. Alaposabb vizsgálatai arra derítettek fényt, hogy a gyógyult daganatos betegek élni akartak, megoldatlan életfeladatokat láttak maguk előtt, és hittek az általa kidolgozott kezelés hatásosságában.

 

Simonton véleménye szerint relaxált állapotban megélt belső képeknek közvetlen hatásuk van a testi folyamatokra. Ezekkel a belső képekkel véleménye szerint az immunrendszer megerősíthető, és képessé válik arra, hogy a ráksejteket legyőzze. Ezt különösen akkor látta reménytelinek, ha a daganatszövetet a kezelését megelőzően vagy műtéti úton, vagy kemoterápia, besugárzás segítségével nagymértékben csökkentették.

 

Simonton terápiájának egyik legfontosabb eleme a relaxált állapotban történő vizualizáció volt. Daganatos betegei jelképes formában elképzelték, ahogyan az immunsejtek ártalmatlanná teszik és a szervezetből eltávolítják a daganatsejteket: fehér lovagok csillogó fegyverzetben lándzsájukkal nyársalták fel a gonosz ellenséget, cápák nyelték el a megfélemlített halrajokat, vad kutyafalka vetette rá magát egy halom húsdarabra, tűzoltók oltottak égő házat, nap elolvasztotta el a jégkockákat. Egy-egy sikeresen levezényelt hadműveletet követően a betegek úgy érezték, hogy egészségesek és hogy megszabadultak a ráktól.

 

Simonton tréning - daganat kezelése

 A terápia többi eleme a kiegyensúlyozott táplálkozás és a testi erőnlét pozitív hatásának hangsúlyozása voltak, valamint a stressz, a depresszió és az elfojtott érzelmek káros befolyásának csökkentése. Ezt úgy érte el, hogy szembesítette daganatos klienseit betegséget okozó viselkedésükkel, s ezekre reagálva új, pozitív életcélokat dolgoztak ki. 

 

A terápia működése

Ha valamilyen döntés nem szolgálja a döntéshozó ember legbelsőbb igényeit, az krónikus stresszhez vezet, ami viszont folyamatos energiaemésztő, készenléti állapotot tart fenn. A Simonton módszer

  • egy egyszerű és következetes döntési rutin elsajátítása, mely segít megőrizni a szervezet erőforrásait, támogatja a gyógyulási folyamatokat, az immunrendszert,
  • valamint egy hatékony relaxációs módszer és speciális imaginációk (gondolati képalkotás) révén lehetőséget ad az életerővel való gazdálkodásra.

A Simonton tréning eredménye, hogy a daganatos vagy más súlyos problémától (Crohn betegség, colitis ulcerosa, cukorbetegség) szenvedő beteg magasabb szintű kontroll gyakorolhat saját egészségmegőrző, gyógyító folyamai felett.

 

Kiknek ajánljuk a Simonton tréninget?

Olyan daganatos vagy más súlyos problémától (Crohn betegség, colitis ulcerosa, cukorbetegség) szenvedő betegeknek, akik meg szeretnék érteni betegségük lelki hátterét, megpróbálják megoldani betegségükkel összefüggésben lévő gondokat, és aktívan részt akarnak vállalni gyógyulásukban. Mindezzel növelik életkilátásaikat, javítanak életük minőségén, leküzdik a betegséggel járó depressziót, megtanulják megnyugtatóan kezelni a stresszhelyzeteiket, mindezzel energiákat szabadítva fel a gyógyulásra.

 

Simonton tréning Nyíregyházán

A nyíregyházi Lajtorja Pszichológiai és Fejlesztő Stúdió rendszeresen indít daganatos és más krónikus betegeknek Simonton tréninget. Az aktuális információkról, a tréning részleteiről itt olvashatsz: Daganatos betegek kezelése Simonton tréninggel Nyíregyházán.

 

0saves
Ha tetszett, amit olvastál, kattints a megosztó gombokra, hagyj üzenetet vagy iratkozz fel RSS feedre, hogy saját Readeredben olvashasd híreinket.

Hozzászólások (1):

  1. […] Simonton tréning […]