Tanulási zavar és probléma

A nevelési tanácsadóban végzett munkám során tapasztaltak azt mutatják, hogy évről-évre nő a tanulási problémával küzdő gyerekek száma. Amennyiben azt az ideális esetet vesszük, hogy a gyermek viszonylag a korai szakaszban kap segítséget, akkor is legalább fél-egy év küzdelmét, kudarcait kell maga mögött tudnia, holott annak idején nagy örömmel és izgalommal párosuló tudásvággyal lépett be az általános iskola kapuján. Nem törvényszerű azonban, hogy ez így alakuljon!

 

Tanulási probléma diagnosztizálása

A problémák korai felismerésével mindez megelőzhető. Erre szolgál többek között az MSSST szűrőeljárás. A tesztet az Egyesült Államokban dolgozták ki 5-7 éves óvodás és kisiskolás gyerekek szűrésére azzal a céllal, hogy problémamentes írás-, olvasás-és számolástanuláshoz szükséges részképességek fejlettségi szintjét feltérképezzék, s az esetleges fejlődésbeli elmaradásokra időben fény derüljön, s kezdetét vehesse a fejlesztő munka. A teszt magyar változatát Dr. Zsoldos Márta és Dr. Sarkady Kamilla dolgozta ki.

 

A tanulási zavar előjeleinek szűrése óvodás korban

A szűrőeljárás szóbeli és nem szóbeli feladatokból áll, s három nagyobb területet ölel fel (motoros minták szubteszt, vizuo-perceptuo-motoros szubteszt, nyelvi szubteszt). Felvételének ideje kb. 30 perc. A tesztfelvételt az eredmények szülővel történő megbeszélése, a javaslatok megfogalmazás a követi. A szűrővizsgálat díja: 2500Ft/fő

 

Jelentkezés

0saves
Ha tetszett, amit olvastál, kattints a megosztó gombokra, hagyj üzenetet vagy iratkozz fel RSS feedre, hogy saját Readeredben olvashasd híreinket.