Mediáció

A mediáció napjaink egyik leghatékonyabb vitamegoldó módszere azoknak, akik vitás ügyeiket gyorsan, a nyilvánosságot kizárva és költségkímélően szeretnék megoldani.

 A mediáció olyan vitamegoldó, konfliktuselrendező módszer, ahol a szemben álló felek egy harmadik, semleges személlyel (a mediátorral) találkoznak, aki a megbeszélés során a kölcsönös megegyezés irányába vezeti őket. A mediátor a probléma megoldásához különböző pszichológiai és kommunikációs technikákat alkalmaz, illetve olyan közös pontokat keres és talál, melyek mentén az ellentétes érdekű felek álláspontja közelíthető, végül pedig konszenzusra juttatható.

A mediátornak alap esetben nincs döntési jogköre, nem tesz javaslatokat, a megoldást nem neki kell megtalálnia. Feladata kizárólag a közvetítés, és a felek céljainak közös mederbe terelése, az érzelmek háttérbe szorítása a valódi érdekekkel szemben. Segítségével ők maguk jutnak el a megegyezéshez.

Kinek lehet szüksége mediációra?

Mindenkinek, aki vitás ügyeit gyorsan, a nyilvánosságot kizárva és költségkímélően szeretné megoldani.

I. Gyors

Mediációval a vitás kérdések lényegesen hamarabb lezárhatók. A tapasztalat szerint azonban a nézeteltérések néhány alkalom után rendeződnek, sőt; gyakran elég ehhez egyetlen megbeszélés is.

II. Költségkímélő

A mediációs folyamat költségei eltörpülnek egy pereskedés kiadásai mellett, hiszen előbbinél nem kell pl. ügyvédi munkadíjat, szakértői díjat, illetéket fizetni.

III. Diszkrét

Mediáció segítségével a probléma „házon belül marad”, hiszen egy harmadik fél bevonásával is a lehető legszűkebb körre korlátozza a vitás ügyről tudó, s abban részt vevő személyek számát (a mediátort titoktartási kötelezettség terheli). Bírósági tárgyalás esetén az eljárás nyilvános, azon bárki részt vehet, s így elkerülhetetlen, hogy számos olyan hír is napvilágot lásson, amelyet a vitázó felek mindenképpen szeretnének elkerülni.

IV. Nincs formai kötöttség

A mediációs eljárás helyszínét és időpontját a mediátor közreműködésével egyeztetik a felek, az eljárás során a mediátor csak segít az azonos érdekek megtalálásában, a felek céljainak közös mederbe terelésében.

V. Nincs hosszan lekötött pénzeszköz, tartós bizonytalanság

A mediáció – rövidsége miatt – egyik fél pénzeszközeit sem köti le, nincs tartós bizonytalanság. Míg az esetlegesen hosszúra nyúló bírósági eljárás alatt az alperes többségében kénytelen pénzét érintetlenül hagyni.

VI. Önkéntes

A mediáción a szembenálló felek saját akaratukból vesznek részt, és érdekük fűződik a probléma mielőbbi megoldásához. Ezzel szemben a bírósági tárgyalás során az alperesnek sokszor célja a per befejezésének hátráltatása.

VII. Elégedett felek, eredményes megoldás

Sikeres mediáció esetén mindkét fél elégedett az egyezséggel, annak részleteivel, míg peres eljárás végén előfordulhat, hogy az al- és felperes egyaránt elégedetlen lesz a bíróság által meghozott ítélettel. Emellett a mediációval rendezett konfliktusok estében sokkal biztosabb, hogy mindkét fél betartja a létrejött egyezséget.

Nyíregyházi mediáció

Mediátor

Lévai Ágnes Melinda, pszichológus, családterapeuta, mediátor-konfliktuskezelő. A Lajtorja mediátor szakemberéről többet olvashat az alábbi linkre kattintva: Lévai Ágnes Melinda.

Jelentkezés

  • Emailben: info KUKAC lajtorjastudio PONT hu
  • Telefonon: +36/20/2985399

Mediáció olvasnivalók

További információ a módszerről, magáról a problémáról, a csoport menetéről, elméleti hátteréről:

Mediáció szerkesztése

You are not permitted to submit this form!

Lajtorja profil törlése

Ha törölni szeretnéd magad az oldalról a lenti mezőbe add meg jelszavadat, majd kattints a "Törlés véglegesítése" gombra. A törlés azonnali és nem visszavonható!

Biztonsági okokból admin nem törölheti magát az oldalról!

Bemutatkozás szerkesztése

Bemutatkozásod*
Írj magadról és tevékenysége(i)dről minimum 100 karakterben.

Adatok szerkesztése

Publikus telefonszámod*
Weboldalad URL-je
Még nincs weboldalad? KATTINTS IDE
Tevékenységed*
Vesszővel elválasztva több tevékenység esetén

Fotó cseréje

Profilkép feltöltése
Maximum file size: 5 MB
Tölts fel 1db, maximum 5MB méretű képet magadról.

Blogbejegyzés szerkesztése

You are not permitted to submit this form!

Új blogbejegyzés

Cím*
Rövid leírás*
Tartalom
Kiemelt kép hozzáadása*
Maximum file size: 5 MB